Jordi Morera
0
Carregant...
Col·lecció 01
Collages - "Trenkadís"
Jordi Morera
- 2021
Morera

Introducció

“Trenkadís” és una exposició que va sobre el llibre i la lectura.

Parteix d’imatges de la història de l’art, d’autores i autors que van plasmar algun moment de lectura, imatges de llibreries i llibres. El meu propòsit-projecte ha estat articular la lectura i el llibre amb l’art visual en l’espai compartit i comunal que és tota biblioteca.

Aquest espai cultural és un dels més significatius de la civilització moderna.

Com artista i docent, m’ha ocupat alguns anys de la meva vida el fet de motivar el món de la creació, tant literària, com pictòrica. Les dues vessants tenen en comú que un cop tastes una immersió en el món del viatge creatiu t’hi pots enganxar per seguir desenvolupant el teu propi món. Dit d’un altra manera, la motivació lectora pot arribar tant de la imatge, com del món de la ficció.Procés d’elaboració

Classifico els papers de colors que em trobo i els divideixo en fragments per elaborar la composició de l’obra. Els papers més neutres són repintats amb pigments acrílics.

Un cop disposat la paleta de tot tipus de paper amb una gama cromàtica amplia, començo l’elaboració de cada tema. Estripo, retallo i composo a la manera de l’artesà modernista, però amb paper.Com va començar tot

Tot va començar quan a les meves mans va arribar el llibre “L’art de la lecture” de David Trigg. En aquest llibre es seleccionen unes 225 imatges on el tema central és el llibre i la lectura en èpoques, situacions i països ben diverses. De la antiguitat al món contemporani. La riquesa de la selecció que fa D.Trigg és impresionant. Més tenint en compte que ha hagut de recórrer museus de tot el món i també col·leccions particulars.

Captivat per aquest llibre, al principi vaig seleccionar aquelles imatges que captaven el meu interès. Deixava que l’emoció que m’inspirava cada quadre passés per la meva subjectivitat, pel sedàs de la imaginació, duent-ho al meu univers simbòlic.

Quan vaig haver de decidir en quina tècnica representava la meva particular traducció del quadre triat, vaig tenir clar que hauria de ser el collage reutilitzant el paper llençat als containers i papereres, el paper que suporta l’alfabet de tones de llibres vells i en desús, el paper que desborda la nostra societat de consum.

Collages

Les obres

Morera

Projecte itinerari

Aquest projecte es va iniciar a la primavera del 2019 i ja ha tingut un recorregut per diverses biblioteques del Baix Gaià fins a dia actual.

A cada nova exposició he anat incorporant una obra nova i en cada biblioteca he cedit una obra de la sèrie Trenkadís, com agraïment a la col·laboració rebuda.

1a exposició

En primer lloc, vaig decidir plantejar l’exposició a la Biblioteca Mestra Ma. Antònia de Torredembarra, on ja havia col·laborat en altres exposicions. Actualment dirigida per Anna Merino (historiadora d’art i bibliotecària), la qual em va oferir tota la seva col·laboració i ajuda.
L’artista Manel Vilàs i jo vam inaugurar la exposició amb un total de 18 obres grans.
Els quadres exposats sempre han estat acompanyats d’una còpia plastificada del quadre original de la meva pròpia creació.

Durant el mes d’abril de 2019 van visitar “Trenkadís” més de 200 persones usuàries de la biblioteca. També vam participar amb 2 grups escolars del 6è primària del CEIP Antoni Roig fent lectura visual d’algunes obres que elles escollien. Vam acabar realitzant una dinàmica de motivació creadora i un petit collage a la manera d’un Trenkadís.

Donat que la coordinació de la xarxa de biblioteques va conèixer l’experiència, la vaig oferir a les diferents biblioteques del Baix Gaià-Tarragonès.

El repte va ser adaptar-me als petits i mitjans espais expositius d’altres biblioteques per tal que l’exposició s’integrés a la dinàmica pròpia dels usuàries de cadascuna de les biblioteques.

2a exposició

La segona va ser a la Biblioteca Joan Martorell Coca, Roda de Berà. En aquest espai, i amb la col·laboració de la regidoria de Cultura, vam inaugurar un nou espai expositiu polivalent.
La inauguració va consistir en obrir un fòrum en relació al fet cultural de llegir i les diverses motivacions que ens mouen a obrir un llibre. També vaig explicar el meu modus operandi en el procés de creació de collages en aquesta nova etapa.

3a exposició

La tercera va tenir lloc a la Biblioteca Can Cadernal-Casal Renaixentista de Salomó, on vam interactuar amb el club de lectura de la localitat i vam reflexionar conjuntament sobre l’obra dels diferents autors/es.

4a Exposició

La quarta va ser a la Biblioteca de Creixell i Casal Can Cavaler. Aquí vam fer dos exposicions en paral·lel, donat que els dos espais estan separats. Van assistir dos grups de l’escola de primària del CEIP Les Eres de Creixell.

5a exposició

La cinquena va ser a la Biblioteca Centre cultural del Catllar. Aquesta va consistir en una performance amb col·laboració dels artistes locals. L’espai expositiu es va ampliar al Hall i a les escales que pugen a la biblioteca. Tot el recorregut acollia les 30 peces de Trenkadís.
Van assistir 2 grups d’ESO de l’institut L’Agulla del Catllar realitzant una activitat de lectura visual-plàstica sobre composició, estètica i temàtica de les obres.

Aturada per COVID-19

El projecte va fer una aturada obligada per l’inici de la pandèmia actual, la qual va trastocar l’agenda prevista. Havíem de fer una exposició per Sant Jordi i degut a que estàvem en la primera onada de la pandèmia vam aparcar la proposta fins a la segona fase, que va ser al juliol de 2020.

6a exposició

La sisena, i última exposició va ser a la Biblioteca i centre cívic La Nou de Gaià. La performance va consistir en una passeig des de l’exterior a l’interior, travessant l’espai del molí d’oli i vi on estaven exposades les lletres collages de l’alfabet i les diferents instal·lacions d’homenatge a Joan Brossa. En conjunt eren més de 50 obres.

Actualment

Actualment segueixo treballant en aquest projecte obert a noves sol·licituds d’altres biblioteques del nostre país.

Exposicions

1988 a 2020- Exposicions sèrie "Collages"

A la Sala Savoy, Passeig de Gràcia (Barcelona).
Al Cafè del Sol de Gràcia, Sants (Barcelona).
Al Centre Cívic Cotxeres, Sants (Barcelona).
A Raval, Barcelona.
Al Bar Virreina de Gràcia, Barcelona.


2018 a 2020- Exposicions “Trenkadís”

A la biblioteca Mestra Mº Antonia de Torredembarra.
A la biblioteca Joan Martorell de Roda de Berà.
A la biblioteca Can Cadernal de Salomó.
A la biblioteca I Can Cavaler de Creixell.
A la biblioteca i Centre Cultural del Catllar.
Al Centre Cultural de la Nou de Gaià.

Articles on m'han nombrat

Referències de premsa

"L’alumnat de 4t van visitar 8 d’octubre (2019) l’exposició ‘TRENKADÍS’ de l’artista torrenc Jordi R. Morera. Es tracta d’una mostra que gira a l’entorn del llibre com a objecte i de la lectura com a passió..."

"Després d'un reeixit itinerari per diferents sales d'exposicions del Baix Gaià, la mostra recala fins al 10 de gener a la Biblioteca Municipal del Catllar, un espai d'alló més adient per a la trentena d'obres de l'autor..."

"Algunes de les obres universals que immortalitzen llibres adquireixen una nova textura i significat a l’exposició Trenkadís, de l’artista de Torredembarra Jordi R. Morera (Morera)..."

"Exposició 'Trenkadís' de Jordi R. Morera, una mostra que gira a l'entorn del llibre com a objecte i de la lectura com a passió..."

"A partir d'aquí, amb retalls de materials reutilitzats, Morera basteix els seus quadres fets a base de collage. Art visual i llibres. ..."

"A l’autor, la idea va sorgir-li llegint el llibre L’art de la lecture, de Pompei a nos jours, on apareixen llibres o persones llegint. El repte de Morera ha estat traduir-les al llenguatge del collage, donant-los-hi una interpretació personal...."

VEURE
Tancar